תביעת אבהות עו״ד אסתר שלום עורך דין גירושין עורך דין דיני משפחה

תביעת אבהות

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

הוכחת והכחשת אבהות – תביעת אבהות

מדוע בדיקה גנטית המוכיחה אבהות דורשת צו בית המשפט? סוגיית תביעת אבהות סבוכה ועלולה לעיתים לקחת זמן וכסף רב. כל מה שצריך לדעת לגבי הוכחת אבהות תמצאו בכתבה הבאה.

הוכחת והכחשת אבהות

לעיתים לאחר שילד מגיע לעולם, עולה מחלוקת בנוגע לשאלה מיהו אביו הביולוגי עקב חשדות לבגידה. תכליתה של תביעת אבהות היא לקבל הצהרה מבית המשפט כי אדם פלוני הוא אביו, או אינו אביו, של קטין מסוים. תביעה זו יכול להתקבל על ידי הקטין עצמו, אחד מהוריו, על ידי מי שטוען כי איננו אביו הביולוגי, או אפוטרופוס. להחלטה בסוגיה זו יש השלכות רבות ומשמעותיות הנוגעות לחובות ולזכויות שיש להורים על ילדיהם, ובפרט על חובת האב לזון את ילדיו, וכן על השאלה האם הילד ייחשב לממזר לפי ההלכה היהודית.

הנפקות ההלכתית

הסוגייה הדתית המרחפת מעל נושא זה היא זו שמגבירה את המורכבות סביב תביעת אבהות. על פי הדין היהודי, אם יתגלה כי ילד נולד לאישה נשואה מגבר שאיננו בעלה, הילד יחשב לממזר. ההלכה היהודית קובעת כי להיותו של אדם ממזר ישנן השלכות קשות מאד – הוא לא יוכל להינשא אלא לממזר, ובנוסף, גם צאצאיו ייחשבו לממזרים. לאור זאת הדין הישראלי מנסה להימנע ככל הניתן מלקבוע כי אדם הוא ממזר.

הבדיקה הגנטית

הטכנולוגיה המתקדמת שקיימת כיום, מאפשרת באמצעות בדיקת רקמות פשוטה, שנעשית באמצעות לקיחת דם או דגימת רוק, לבדוק את המטען הגנטי של הילד, וכך לגלות האם אדם הוא אביו הביולוגי או לא. האמינות של הבדיקות הללו משתנה, אך במקרים רבים מגיעה לוודאות של כ – 99%.

השוני בדין – בהתאם לסטטוס של האם

על פי דיני משפחה, במידה ואם הקטין איננה נשואה, וישנו ספק לגבי האבהות, אין מניעה עקרונית מבירור מדעי של זהות האב. היות והאם לא נשואה הילד לא יוכרז כממזר בכל מקרה, בית המשפט נוטה לאפשר תביעת האבהות, בדיקת רקמות על מנת לקבוע אבהות ככל שיחליט שזו טובת הילד. לעומת זאת אם האם נישאה כדת משה וישראל, וכעת קיימת בקשה לתביעת אבהות של גבר שאיננו בעלה, או תביעה אבהות להכחשה על ידי בעלה, בית המשפט לא יזדרז להוציא צו המאשר בדיקת רקמות. כאמור, במצב כזה אם יוכח שהבעל של האם איננו האב הביולוגי הילד יוכר כממזר.

אז מה עושים?

כיום בית המשפט מנסה למצוא פתרונות שונים ומגוונים על מנת להימנע מהייחוס ההלכתי. למשל, בית המשפט יכול לקבוע "אבהות פסיכולוגית", שאיננה מבוססת על בדיקה מדעית, אלא על בדיקת ראיות נסיבתיות ומשפטיות. בדרך זו ייקבע מיהו האב לצרכים אזרחיים כגון מזונות ללא נפקות על הייחוס ההלכתי של הקטין.

סירוב לביצוע בדיקת אבהות

לעיתים בית המשפט מאשר תביעת אבהות, ביצוע בדיקה, אך הגבר הנדרש לבצע אותה מסרב. היות ומדובר בבדיקה הנחשבת לפולשנית, נדרשת הסכמה מכוח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לכן בית המשפט לא יכול להכריח אדם לעבור את הבדיקה. עם זאת, סירוב של גבר לביצוע בדיקה יכול לשמש כראייה נגדו ובית המשפט יכול להצהיר כי הוא האב גם ללא הבדיקה. הכרעה כזו אפשרית לאור העקרון המנחה של טובת הילד, כאשר המטרה היא שיימצא לילד אב, הן מבחינה פסיכולוגית והן חומרית – אדם שידאג לו למזונות ילדים על פי דין.

תביעת אבהות – הוכחת והכחשת אבהות הם נושאים דרמטיים בעלי השלכות נפשיות וכלכליות על המשך החיים, הן של ההורים והן של ילדיהם. עורכת הדין אסתר שלום בעלת ניסיון רב, מלווה רבים בתהליך המורכב הזה בהצלחה רבה. 

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

חוק דיני משפחה

חוק דיני משפחה נחשב לענף משפטי שיונק מדין תורה והדין האזרחי, כך שפועלות לאורו מספר ערכאות שיפוט ובהתאם להשתייכות הדתית

קרא עוד »

בדיקת אבהות

בדיקת אבהות נערכת על ידי בדיקת סיווג רקמות (DNA), המאשרת באופן וודאי ואובייקטיבי את היותו של הנבדק אביו של ילד

קרא עוד »

גניבת זרע

גניבת זרע באה לתאר מצב שבו גבר הכניס אישה להיריון כשהוא מניח שיחסי המין שהם מקיימים מוגנים ומנגד האישה שאיתו

קרא עוד »
דילוג לתוכן