הסדרי ראיה עו״ד אסתר שלום עורך דין גירושין עורך דין דיני משפחה

הסדרי ראיה

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

כאשר לזוג גרוש יש ילדים, המצב השכיח הוא שישנו הורה אחד שהוא "משמורן ראשי", והורה שני שנחשב ל"הורה מבקר". המשמורן הראשי נמצא עם ילדיו רוב הזמן ואחראי עליהם באופן רחב יותר. להורה שאיננו המשמורן הראשי, קיימת הזכות לפגוש את ילדיו והמועדים בהם הוא עושה זאת הם על פי הסדרי ראיה שנקבעים מראש. 

מהם הסדרי ראיה?

הסדרי ראיה אלו הזמנים בהם ההורה שאיננו המשמורן הראשי פוגש את ילדיו. ההסדר הנפוץ הוא כי הם יפגשו בכל סוף שבוע שני, וכן בין 1-3 פעמים באמצע השבוע. בחגים ההורים אמורים להתחלק ביניהם לסירוגין באופן שווה ככל הניתן. עם זאת כמובן שההסדר יכול להראות שונה בין משפחה ומשפחה בהתאם למגוון שיקולים שיש לקחת בחשבון כמו מרחק גיאוגרפי, הקשר של הילדים עם כל אחד מההורים, הרצון של ההורים בפגישות ועוד. כיום כמעט תמיד המשמורת הראשית תהיה אצל האם, במיוחד לאור "חזקת הגיל הרך" הקובעת כי ילדים עד גיל 6 ישהו עם אמם לאור ההנחה כי הדבר עדיף בעבורם. לאור זאת לרוב האב מקבל את הסדרי הראיה והאם את המשמורת המלאה, אם כי לעיתים כאשר הילדים בוגרים יותר, המשמורת המלאה ניתנת לאב.

כיצד נקבעים הסדרי הראיה?

דרך המלך בקביעת הסדרי הראיה היא כי שני ההורים יגיעו להסכמה בדבר הזמנים שמבלים הילדים עם כל אחד מהם. עם זאת, מדובר בנושא רגיש ומשמעותי ועל כן פעמים רבות לא מצליחים להגיע להסדר באופן עצמאי, בדרך של גישור, או בעזרת עורך דין לענייני משפחה. במצב כזה זמני שהות נקבעים על ידי בית המשפט או בית הדין אשר מחליט על פי הנסיבות של כל משפחה ומשפחה. העקרון לפיו מתקבלת ההחלטה במקרה כזה יהיה "טובת הילד", ולצורך זה נעזר לעיתים בית המשפט בעובדים סוציאליים. יש לציין כי כאשר נקבעת "משמורת משותפת" – כלומר אחריות הורית זהה על הילדים, אין צורך בהסדרי ראיה, שכן הזמן שהילדים מבלים אצל כל אחד מההורים כמעט שווה.

מזונות ילדים

לפי הדין הדתי האב מחוייב במזונות ילדים, ולכן כאשר האם היא המשמורן הראשי, הוא מעביר לה תשלומי מזונות באופן קבוע. ככל שהסדרי הראיה קובעים כי הילדים מבלים עם האב יותר זמן – סכום המזונות שהוא אמור לשלם יכול לרדת. חשוב לדעת כי ההשפעה על המזונות לא חלה בדרך כלל במצבים ה"קלאסיים" של הסדרי ראיה אלא במקרים בהם השהות עם האב משמעותית וקרובה למדי למצב של משמורת משותפת.

הפרות של הסדרי הראייה

מדובר בנושא כאוב וקשה. כאשר האם מפרה מצדה את הסדרי הראיה, היא לא מאפשרת לילדיה לשהות עם אביהם ובכך פוגעת בקשר שלהם פגיעה שכנראה תישאר לטווח ארוך. מהצד השני, אם אב מפר את הסדרי חלוקת זמני שהות משמע הסדרי ראייה, הוא למעשה משדר לילדיו כי הוא לא רואה חשיבות בזמן איתם, ובנוסף לכך מגדיל את נטל הגידול על האם. כך או כך, מדובר בנזקים נפשיים משמעותיים לילדים ורצוי ככל הניתן להימנע מהם. על מנת לאכוף הסדרי ראיה ניתן לפנות לעורך דין לענייני משפחה – ודרכו לפנות לבית המשפט בבקשה להפעיל סנקציות משפטיות כמו הגדלת/ ביטול המזונות, שינוי זמני שהות שנקבעו עד למינימום, פיקוח של עובדים סוציאליים וכדומה.

על מנת להצליח להגיע למשמורת ילדים יעילה, או לקבל עזרה בעת הפרת הסדרי ראיה קיימים, יש להיעזר בעורך דין לענייני משפחה. עורכת הדין אסתר השלום המתמחה בענייני גירושין תעשה זאת על הצד הטוב ביותר.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

משמורת מלאה

משמורת מלאה היא מונח המציין מצב שבו אחד ההורים מקבל אליו את החזקה על הילדים ואילו ההורה השני נפגש ומבלה

קרא עוד »

חזקת הגיל הרך

חזקת הגיל הרך מסדירה את סוגיית המשמורת בין הורים גרושים על ילדיהם המכונים "קטני קטנים". מתייחסים לילדים בקבוצת הגיל שעד

קרא עוד »

זמני שהות

זמני שהות (הסדרי ראייה בשמם הקודם) מציינים את פרק הזמן שבו ההורה שאיננו משמורן על ילדיו, מתראה עמם. זמני השהות

קרא עוד »

משמורת אב

המציאות בישראל ובעולם המערבי בכלל, משקפת שישנם גם אבות גרושים שמעוניינים לקבל משמורת אב המאפשרת להם להמשיך לגדל את ילדיהם

קרא עוד »

משמורת זמנית

כאשר הורים לילדים משותפים נפרדים זה מזה, יש לקבוע, בין היתר, גם מי מהם יחזיק באופן זמני במשמורת על הילדים

קרא עוד »
דילוג לתוכן